Рибни ястия за лятото

image

Усещаме лятото с всичките си сетива. Докосва кожата ни с топлите слънчеви лъчи. Гали погледа ни с цветното плодородие на природата. Изкушава ни с различните аромати на морския бриз, копнежа за безкрайни плажни ивици и релаксация в прегръдките на нежни вълни от горещи емоции. През лятото искаме да го караме по-спокойно, да се наслаждаваме на всяка хапка от деня, да вкусваме прохладата на вечерта. Избираме лекотата! 

Храненето на прави изключение. В менюто си все по-често включваме ястия с риба и това е напълно разбираемо. Рибните блюда не само ни напомнят за бленуваната морска шир, но и са един от основните елементи на здравословното хранене и ненатоварващ режим, с който да поддържаме тялото си в добра форма за бански костюми, къси рокли или панталони.  Рибата е един от най-популярните източници на омега-3 мастни киселини, които подпомагат мозъчната дейност и сърцето. Освен това тя е богата на белтъци, витамин Д, витамини от група Б, магнезий, фосфор и селен.

Подготвили сме три рецепти, в които властва рибата и са чудесно допълнение към лятната семейна трапеза. Започваме с Нейно Величество сьомгата. Знаете ли, че сьомгата съдържа високо количество протеини и мазнини, но не съдържа въглехидрати? Освен това изобилства от витамини като А, Е и Д. Месото от сьомга засилва имунната система, подобрява регенерацията на клетките, подпомага еластичността и здравината на кожата и е изключително вкусна, комбинирана със зеленчуци или пюрета.    

Нашата любима рецепта за сьомга с грахово пюре и запечени чери домати е чудесно основно ястие както за летен обяд или вечеря у дома, така и в крайморската вила, която сте наели за спокойна ваканция със семейството и близките си приятели. Рецептата е с изискан вкус, но лесна за приготвяне, с подбрани качествени продукти като замразния грах Bella, които лесно ще намерите в супермаркетите. 

Продължаваме с владетеля на океаните, а именно риба тон. Тя не отстъпва по хранителни ползи на сьомгата. Богата е на витамини Б3 и Б6 от групата Б и минералите магнезий, фосфор, калий и селен. Риба тон е с ниско съдържание на калории и е много полезна. Тя осигурява антиоксидантна защита на тялото, като участва в изграждането на важни ензими, и повлиява добре сърдечно-съдовата система и мозъчната дейност.

Нашата рецепта за тарталети със зелен фасул „Белла“ и риба тон е за похапване или за празнуване, или просто така – когато искаме да сложим на масата ястие за всеки вкус и желание, което отвежда мислите ни в кокетно ресторантче на брега на морето. 

За ползите от рибата може да се каже още много, но лятото е и забавление. Партито у дома, купонът на плажа, сбирките в двора изискват и съвършените парти хапки, които да са в унисон с жизнерадостната музика, доброто настроение, сезона, а и се приготвят лесно. Именно за такива важни поводи ви предлагаме рецептата за парти хапки с риба в кори за баница „Белла“. Количествата са достатъчни за 30 порции, но ако мислите, че няма да стигнат, можете да удвоите грамажите. Вероятно веселбата ще продължи до сутринта и гостите ви ще имат нужда от  презареждане. 

Нека лятото да бъде вкусно! Добър апетит!