За и против храненето според кръвната група

image

Храненето според кръвната група е популярен диетичен режим, познат повече от двадесет години. Привържениците му вярват, че именно кръвната група определя кои храни и комбинации от храни са най-полезни за здравето. Тази диета беше представена за първи път през 1996 г. от американския лекар-натуропат д-р Питър Д’Адамо в книгата му „Правилният начин на хранене за вашата кръвна група“, която стана бестселър на New York Times и е достъпна в много държави, включително и в България. 

Д-р Питър Д’Адамо твърди, че оптималното хранене за всеки човек зависи от кръвната група, тъй като всяка кръвна група представлява генетичните черти на нашите предци, включително и начина, по който са се хранели, за да еволюират. Той разделя хората условно на 4 типа: 

Тип А нарича земеделци. Според него хората с кръвна група А трябва да консумират повече зеленчуци и плодове и да изключат червеното месо и млечните продукти от менюто си, тъй като те лесно усвояват въглехидратите, но по-трудно разграждат протеините и мазнините. Този хранителен режим наподобява вегетарианска диета.

Тип Б са номадите. Предците на хората с кръвна група Б, според д-р Питър Д’Адамо, са били номади и са прекосявали големи площи земя, което е помогнало на организма им да привикне към различна и разнообразна храна. Тъй като са толерантни към много храни, този тип хора могат да консумират както плодове и зеленчуци, така и различни меса с изключение на пилешко и свинско. Също така могат да ядат и умерени количества млечни продукти, но за предпочитане е да избягват пшеница, царевица, леща, домати и др.

Тип AБ е наречена енигма или комбинация между типовете А и Б. Подходящите за консумация храни за хора с кръвна група АБ включват морски дарове, тофу, млечни продукти, боб и зърнени храни. Хората с тази кръвна група трябва да избягват боб, царевица, говеждо и пилешко месо. Натуропатът твърди, че типът „енигма“ има по-слаба стомашна киселина и е препоръчително да намали употребата на алкохол, кофеин и пушени меса.

Тип 0 са ловците, а техните предци са се хранели основно с месо, животински продукти и риба, която са улавяли сами. Хората с нулева кръвна група могат да преработват холестерола добре, а менюто им би следвало да е с високо съдържание на протеини, основано предимно на месо, риба, птици, някои плодове и зеленчуци, но ограничено в зърнените храни, бобовите и млечните продукти. Този начин на хранене много наподобява палео диетата.

Четирите начина на хранене, представени от д-р Д’Адамо, предполагат здравословен хранителен режим и при мнозина дават добри резултати, но връзката им с кръвната група не е доказана. Понастоящем може да се твърди единствено, че хора с определена кръвна групи могат да имат по-висок или по-нисък риск за развитието на някои заболявания. Към момента няма проведено официално проучване, което да потвърди или опровергае ползите от храненето според кръвната група. 

Здравословно хранене означава преди всичко да се будиш бодър, да имаш енергия през целия ден, да си стабилен в моментите на стрес и да се радваш на малките радости. Това, разбира се, е свързано с балансираното хранене и с консумацията на качествена храна. Нашето предложение е за дневно меню, което ще изпълни деня с повече наслада, ще донесе моменти на релаксация и ще ви зареди със свежа сила и прекрасни вкусови усещания. Не е ли именно в основата на истинското здравословно удоволствие от живота?

За закуска - зеленчукови банички с фини точени кори „Белла“, които ще внесат позитивизъм и чудесно настроение.

За обяд – крем супа от тиква с деликатесен салам „Орехите“. Божествена комбинация от вкусове, която ще ви нахрани добре, без да натежи на стомаха.

За вечеря – булгур с нахут и кренвирши Leki, за да върнете хармонията във вътрешния си свят след дългия и изморителен ден.

Независимо от кръвната си група се хранете бавно и с удоволствие. Усещайте несравнимия вкус на домашно приготвената храна. Усмихвайте се с всичките си сетива. Добър апетит!