Барбекю уроци за напреднали

image

Барбекюто е удоволствие за всички сетива, особено за небцето, но за да направите истински добро барбекю има няколко трика, които са известни само на майсторите. Времето е идеално да разчистите дворовете и терасите и да се отдадете на барбекю страсти, а ако следвате тези правила, със сигурност ще се превъртете в истински барбекю специалист, заобиколен от много предани приятели, които нямат търпение да вкусят от месните ви шедьоври.   

1. Разпалете барбекюто достатъчно рано.  Разпалването на барбекюто отнема около 30 минути. Това включва и времето, което трябва да изчакате, за да стане температурата подходяща за печене. Не чакайте гостите ви да са дошли, за да започнете с разпалването, защото междувременно те ще заситят с предварително приготвените за разяждане мини тарти с македонска наденица Leki. Разпалете барбекюто достатъчно рано и започнете да готвите, когато въглените са готови. Поддържайте храната топла в слабо затоплена фурна, хлабаво покрита с фолио, ако е необходимо. 

2. Поставете храната върху скарата, чак когато барбекюто е разпалено. В противен случай мръвките, суджуците и наденицата ще изгорят отвън и ще останат недопечени отвътре. Колбасите се сготвят най-добре, когато пламъците угаснат, а жаравата побелее. Така рецептата за македонска наденица Leki с картофено пюре ще ви се получи идеално. 

3. Не запичайте храната прекалено много, защото изсъхва и губи сочността си. На никого няма да хареса овъглен или препечен хамбургски салам Leki с хумус и фенел. Сготвена правилно, рецептата е „да си оближеш пръстите“. 

4. Използвайте пълния потенциал на барбекюто. Освен за шишчетата с македонска наденица Leki и халуми, ползвайте барбекюто и за да приготвите картофи във фолио, например, като ги сложите директно върху жаравата, докато готвите останалата храна. Можете също да запечете зеленчуците директно върху решетките на скарата. Можете и да запечете хляба, за да стане хрупкав.

5. Подгответе всичко предварително. Няма да ви се получат нещата, ако кълцате и режете, търсите вилици или щипки, докато работите с барбекюто. Само ще се изнервите. Затова подгответе салатата  за родопската наденица Leki с червен лук и боб предварително, покрийте я и я охладете, ако се налага.  Нека приборите, чиниите и салфетките за сервиране също да са на удобно за вас място.  

6. Оставете си достатъчно време, което да прекарате с гостите си. Идеята на барбекюто е не само храненето, но и социализацията. Какво по-хубаво да бъдеш с близките си на открито след дългите зимни месеци и социална дистанция?! Не се претоварвайте, опитвайки се да приготвите прекалено много или твърде разнообразна храна. Две-три ястия с месо и колбаси, лека салата, зеленчуци, запечен или затоплен хляб и напитки. Това е всичко, от което се нуждаете.  Добър апетит и вкусни забавления на открито!