Летни планински приключения

image

Някои обичат планината през зимата, а други я предпочитат през лятото - дори да е за уикенд или часове, като бягство от ежедневието и рутината. Сещаме се за няколко причини. Да започнем с температурите. Лятната прохлада се спотайва нависоко, а на много от нас жегите през юли и август просто не им понасят. Продължаваме със сянката, защото дори силно да напича, в планината винаги ще се намери дърво с голяма корона, което да ни подслони и разхлади. А тишината и птичите песни, далеч от града или шумните морски курорти? За преуморените работещи хора те са безценни и им помагат да подредят мислите си и да изхвърлят ненужния емоционален товар. Планинската гора знае как да върне тишината в глава, реките също. Планината лекува. Тя тонизира и раздвижва, но не като фитнес уредите в закритите спорни зали, а със свежест и зеленина. 

Всеки планински преход през лятото може да се превърне в освежаващо приключение по криволичещи горски пътеки чак до върха, откъдето гледката винаги е зашеметяваща. За целта ви трябват удобни обувки, добра компания, лека раница и подходяща храна, която да ви даде нужната енергия. Подбрали сме няколко рецепти, които ще ви бъдат от полза, независимо дали планирате дълъг планински преход или разходка сред борови ухания и каменисти пътища.

Сложете в раницата няколко бургера с македонска наденица Leki. Те ще ви заситят и няма да чувствате дискомфорт или глад, докато катерите. Хапнете един или два, когато усетите глад, и така задълго ще изпитате ситост, без нужда да ровите в раницата за допълнително. Планинският поход няма да е обезпокояван от неприятно престъргване в стомаха и ще имате достатъчно сила да стигнете до финалната цел, без да се откажете по средата на пътя. 

Ако предпочитате нещо по-малко обемно за носене, но все така вкусно и питателно, ви предлагаме да направите голяма тава с пица с чушки и добруджански суджук „Орехите“. Нарежете я на правоъгълни парчета, увийте я в готварско фолио, подредете парчетата в раницата и така ще осигурите обяда на цялата компания. Недоволни няма да има, а и да си разделите тази неустоима пица е повод да поседнете на някоя поляна и да се насладите на прекрасната гледка.  

За вегетарианците планинари имаме специално предложение - баница, разбира се, но не каква да е, а баница с моцарела и маково семе. Ястие с вкус и аромат, което ще ви нахрани добре и ще ви засити за целия поход. Макар че приготвянето ѝ отнема малко повече време, гарантираме, че си заслужава и сме сигурни, че много от спътниците ви ще разпитват за рецептата, защото наистина е иновативна.

С тези апетитни предложения сме сигурни, че ще сте добре нахранени, а вие не се колебайте да опознавате нови туристически маршрути. Не забравяйте и напитките за хидратация. Носете със себе си бутилки за многократна употреба, за да пазим планината чиста. Отдайте се на планинското си лятно приключение с удоволствие!