Зодиите в кухнята – Козирог (22 декември – 19 януари)

image

Планетите определят кулинарните ни вкусове и предпочитания. Подредбата на звездите по време на раждането може да предскаже кои зодии обичат да готвят и кои предпочитат да им сервират, за кого храненето е бавно удоволствие и кой няма търпение да напусне масата. Какво меню предпочитаме според зодиакалния ни знак – месо, пикантни ястия, колбаси, тестени изделия, млечни продукти или зеленчукови блюда? А може би сме любители на десертите? Звездите имат отговорите. Забавляваме се и се усмихваме, докато споделяме лесни и вкусни рецепти за закуска, обяд и вечеря.

Зодия Козирог

Мото: Аз мога!

Стихия: Земя

Цвят: черен

Планета управител: Сатурн

Хранене: практично

Стил на готвене

Козирозите са практични. Този зодиакален знак предпочита всеки път да приготвя класически и традиционни ястия. Готвенето за тях е рутина с прости и ясни правила, които работят. Защо им е да ги променят и да експериментират с рецепти? В никакъв случай! За Козирозите храната е просто гориво, с което да се заредят, за да имат енергията и силата да свършат всичко планирано за деня. А то не е малко, защото представителите на зодията се трудят много и поемат безброй служебни ангажименти. Кулинарният пърформанс за тях е на заден план и когато приготвят храна, ще се изберат нещо познато и изпитано като банички с пресен лук от фини точени кори за баница „Белла“. С добавка кисело мляко, разбира се. Защото така са свикнали.

Кулинарни умения

Когато приготвят ястия по вече изпробвани рецепти, Козирозите се справят прекрасно, но случи ли се да сготвят нещо ново се чувстват притеснени. Експериментите не са в кръвта им. Тяхната сила е в класическите техники на готвене и в рецептите, с които е трудно да сбъркаш, като македонска наденица Leki с картофи и зеленчуци във фолио.  Понеже са много трудолюбиви, те ще се постараят да има и десерт, но ще заложат на рецепта, която познават, като щрудел с тиква и орехи от точени кори Bella. Тяхната цел като кулинари никога не е била да правят впечатление, а единствено да нахранят себе си и семейството си добре, за да им е спокойно, докато вършат другите си задължения, защото при Козирозите задачите никога не свършват.  

Апетит

Козирозите са дисциплинирани и не се задържат дълго на трапезата. Тяхното разбиране за храненето не включва безкрайни обеди или вечери. Това би било единствено загуба на време, което всеки уважаващ себе си Козирог може да използва за далеч по-важни неща като да организира конферентен разговор между няколко държави.  Представителите на зодията обаче имат една слабост и тя е сладичкото. Те обожават да похапват всякакви сладки десерти. За да задоволят тази си потребност, те са готови да отидат до денонощния магазин в 2 часа през нощта за една кутия сладолед. 

Подходяща рецепта

Десерт! Това е изкушението, на което никой Козирог не може да устои. Рецептата, която предлагаме е шоколадова баклава с бутер тесто Bella. Да, отнема малко повече време за приготвяне, но резултатът е поразителен, а парченцата баклава буквално се топят в устата. Истинска наслада не само за Козирозите, но и за техните близки.